Menu weselne

Manager niejednej sali weselnej, tuż po zorganizowanym przyjęciu słyszy liczne opinie i komentarze na temat jedzenia. Menu weselne jest zatem tak samo ważne jak muzyka oraz zimna wódka. Problem pojawia się wtedy, kiedy musicie wybrać pełną kartę dań, które w dodatku muszą odpowiadać ponad 100 osobom, o różnych preferencjach smakowych

Menu weselne- jak przygotować?

Na dobry początek, mając przed sobą listę gości, oceńcie czy zaproszona większość jest wielbicielami tradycyjnego jedzenia i nie wyobrażają sobie imprezy bez klasycznego schabowego podanego na półmisku, czy lubią posmakować ciekawych rzeczy i bardziej spodoba się im przystawka oraz elegancki obiad wydany talerzowo. Przede wszystkim to Wasze przyjęcie, więc to Wy ustalacie zasady. Natomiast każdy gospodarz oczywiście cieszy się, kiedy dogadza swoim gościom. Pamiętajcie, żeby dowiedzieć się czy wśród gości są osoby z alergiami i specjalnymi wymaganiami żywieniowymi. Następnie umówcie się na spotkanie z managerem sali weselnej, żeby przedstawić mu swoje oczekiwania co do kuchni. Skorzystajcie z propozycji degustacji menu- może kucharz zaskoczy was jakąś przekąską albo ciekawym kawałkiem mięsa i postanowicie nakarmić tym weselników

Menu weselne tradycyjne

Mamy tu na myśli tradycyjny rosół oraz obiad na półmiskach, dzięki którym goście mogą uzupełniać swoje talerze ulubionymi rodzajami mięs, surówek i dodatków skrobiowych. Na bufecie pojawią się pewnie popularne zakąski typu sałatka grecka, rolada szpinakowa, różne tartinki, faszerowane pieczarki i śledzik. Kolacja natomiast, nie obędzie się bez barszczu z krokietem czy gołabków. Czy to własnie takiego jadłospisu spodziewają się Wasi goście?

Menu weselne ekskluzywne

Obowiązkowa będzie wykwintna przystawka oraz elegancki obiad podany dla każdego osobno. Może dacie się namówić na krem z białych warzyw z pesto zamiast powszechnej zupy z makaronem? Puree na talerzu też nie musi być nudne! Zamiast ziemniaczanego, wybierzcie te z sezonowej dyni lub selera. Obiad warto dopełnić stylowym deserem. Z kolein szwedzki stół może być tematyczny- po włosku, grecku czy w wersji orientalnej. Jedyne co, to uzgodnijcie takie pomysły jak najwcześniej z kuchnią restauracji. Nie zawsze jest taka możliwość, żeby przyrządzić międzynarodowe rarytasy.

Menu weselne na bogato

Jeżeli potrzebujecie sycącego menu koniecznie dobierzcie, np specjalność wieczoru w postaci płonącego prosiaka oraz wiejski stół z ludowymi specjałami. Do kawy proponujemy obfity słodki kącik, kuszący niekończącymi się deserami w niecodziennej odsłonie.

Jadłospis dla dzieci

Najmłodsi goście również mają swoje wymagania. Ich wymagające podniebienia wolą zdecydowanie proste smaki. Może Wasz wybrany lokal będzie chętny, żeby przygotować dziecięce menu? Zawsze warto próbować. Po daniu głównym, można poczęstować dzieci przekąskami typu: kolorowe orzeszki, naturalne cukierki, owoce czy świeży popcorn, który zawsze ma wzięcie!

Przykład menu

Zdajemy sobie sprawę, że konkrety lubicie najbardziej. Dlatego ułożyliśmy przykładowe menu, które połączy pokolenia, a tradycyjne potrawy zyskają nowoczesną formę i śródziemnomorski smak.

OBIAD

Zupa- krem z groszku z prażonymi orzeszkami pinii i miętą

II danie, do wyboru:

Dodatki skrobiowe: gnocchi lub ziemniaki z pieca

Mięsa- polędwiczki w sosie śmietanowym, pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozarellą, mielone z kolendrą

Surówki- pikantna tarta marchewka, buraczki, rukola z czosnkowym dressingiem

DESER

Mus z mascarpone z polskimi owocami i domową kruszonką

I KOLACJA

Gołąbki we włoskiej kapuście z białym sosem i pietruszką

II KOLACJA

Włoski krem pomidorowy z kluseczkami

ZAKĄSKI:

Carpaccio z buraka i kozim serem, mini pizzerki, imprezowa bruschetta z szynką prosciutto, foccacia z rozmarynem i oliwkami, deska serów, caprese…

Podsumowywując temat, chcielibyśmy Wam podpowiedzieć jak udostępnić gościom menu, żeby byli świadomi co aktualnie podjadają. Super rozwiązaniem jest nasza aplikacja Happywed, która będzie dostępna dla każdego w telefonie, w każdym miejscu. Nikt nie będzie miał wątpliwości z czego zrobiona jest zupa, co skrywa drobiowa rolada oraz czym nadziewane są nietypowe rollsy na bufecie zakąsek. W elektronicznym jadłospisie możemy również określić alergeny na Wasze życzenie. Zależy Wam oprawie graficznej, spójnej ze stylizacja wesela? Nie ma problemu! Przygotujemy dla Was coś specjalnego.

Udostępnij ten post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email